Oost-Kalimantan uitdagende rondreis / 10 dagen

Je reis door Oost-Kalimantan start met een verblijf in de Samboja Lodge bij Balikpapan. Hier zie je van dichtbij de opvang voor orang-oetans en honingberen. Naast de opvang van deze dieren is de lodge een goede uitvalsbasis voor een canopy-tree-walk, waarbij je 30 meter boven de grond een prachtig uitzicht hebt over het oerwoud. Na je verblijf in Samboja ga je naar het oerwoud van Kutai National Park, waar je diverse wandelingen maakt door de jungle. Na Kutai reis je verder naar het noorden, waar je kennis maakt met de Dayaks. Je logeert bij mensen thuis in homestays in de dorpen Miau Baru, Merabu en Merasa. Tijdens de verblijven in deze dorpen kun je een prehistorische grot in een karstgebergte beklimmen en verschillende boottochtjes maken. Uiteraard ga je regelmatig het regenwoud in. 

Dag 1. Aankomst Balikpapan, transfer naar Samboja Lodge
Onze chauffeur brengt je na de vlucht in ongeveer 45 minuten naar de Samboja Lodge. Als er deze dag nog tijd is, dan kun je alvast een eerste rond maken en bijvoorbeeld gaan kijken bij de opvang van honingberen of bij het rehabilitatiecentrum voor orang-oetans. Je slaapt in een goede kamer.

Dag 2. Samboja, wandelen en canopy-walk
Je vertrekt in de ochtend naar het Park Bukit Bangkirai. Hier kun je via hangbruggen op een hoogte van 30 meter de ‘jungle-wereld’ van boven bekijken. Wellicht zie je verschillende dieren, maar het uitzicht alleen al is prachtig.Na je avontuur op hoogte is het tijd om met een gids op te gaan over de grond. Waarschijnlijk bezoek je op deze dag de beren. 

Dag 3. Samboja Lodge naar Sangatta
Dit is een reisdag. Je rijdt met de auto via Samarinda en heel veel palmolieplantages naar het plaatsje Sangatta. Hier verblijf je in een eenvoudig hotel. Je komt pas aan het einde van de middag aan.

Dag 4. Sangatta naar Kutai
In de vroege ochtend stap je in een motor-kano voor een korte tocht naar Nationaal Park Kutai. Het park bestaat voornamelijk uit laaglandbos en daardoor is het vrij makkelijk om hier te wandelen en dieren te spotten, waaronder wilde orang-oetans. Je overnacht bij de rangers, in een zeer eenvoudige lodge met gedeelde faciliteiten. Wil je liever iets luxer, dan kun je ook eenvoudig terug naar het stadje Sanggata. Na het avondeten (alleen als je bij de rangers slaapt) is het mogelijk om een wandeling met een opzichter in het park te maken, om op zoek te gaan naar nachtdieren.

Dag 5. Kutai, boottocht over de Sangatta-rivier,  daarna door naar Miau Baru
Je start met een tocht in een motor-kano door de delta van de Sangatta-rivier. In de moerasbossen hier heb je kans om neusapen, krokodillen en verschillende vogelsoorten te spotten. Je luncht daarna nog in het stadje  en daarna ga je met de auto naar Miau Baru, een dorp waar twee verschillende Dayak stammen wonen; de Kayan en de Kenyah. Je logeert bij een lokale familie.

Dag 6. Kookles in Miau Baru, daarna naar Merabu
’s Ochtends ga je met lokale vrouwen op pad om op het veld ingrediënten te halen voor de lunch. Vervolgens duik je de keuken in om alles klaar te maken. Na je kookles ga je op pad via slechte wegen naar Merabu, een regio waar je opnieuw bij de Dayak bevolking overnacht. Ditmaal bij de Lebo-stam. Ook hier slaap je weer in een lokale homestay.  Je komt hier aan het einde van de dag aan.

Dag 7. Bergwandeling, overnachting bij het Nyadeng-meer
Start vandaag vroeg in de ochtend met de wandeling naar de Beloyot-grot. Je wandelt ongeveer 5 kilometer door een prachtig stuk jungle. Onderweg heb je kans op het spotten van wilde orang-oetans, vogels (onder andere uilen) civetkatten en veel insectensoorten. Aan het einde van het pad ligt een karstberg waar zich een grot bevindt met prehistorische afbeeldingen van handen, zwijnen en een poppetje. Het is een beetje een toer om in de grot te geraken, maar je moeite wordt beloond. Na je bezoek is het tijd om terug te wandelen naar het dorp, uiteraard weer 5 kilometer. Na een eenvoudige lunch in het dorp maak je een nieuwe wandeling van ongeveer 2,5 kilometer. Eindpunt is het prachtig groen-blauwe meertje Nyadeng. Je kunt hier een heerlijke duik nemen. Vervolgens overnacht je hier, als het lukt in 1 van de 2 eenvoudige kamers of anders onder een klamboe in een pondok. 

Dag 8. Nyadeng-meer, klim Ketepu, terug naar Merabu. Met de auto naar Merasa. 
Vandaag start je heel vroeg in de ochtend met een pittige klim bergop. Je wandelt naar een hooggelegen punt op de berg Ketepu voor een schitterend uitzicht over de karstbergen in deze streek. Na je klim ga je via het meertje terug naar Merabu. Later op de dag word je met de auto naar het laatste Dayak-dorp, Merasa. Ook hier slaap je weer in een lokale homestay, aan de rivier Kelay.

Dag 9. Merasa, boottocht over de Kelay-rivier, auto naar Berau 
In de ochtend maak je een boottochtje in een Dayak-motor-kano over de rivier Kelay. Je kunt een pittige, niet al te lange wandeling maken naar een waterval in de buurt. Na de wandeling ga je terug naar het dorp en pak je je spullen om naar de ‘grote’ stad in de buurt te rijden, naar Berau. Berau is de uitvalshaven voor tochtjes naar de eilandengroep Derawan. Je kunt uiteraard ook via de luchthaven naar je volgende bestemming in Indonesië. 

Dag 10: Einde van de rondreis

Dag 1. Aankomst Balikpapan, transfer naar Samboja Lodge
Dag 2. Samboja, wandelen en canopy-tree-walk
Dag 3. Samboja Lodge naar Sangatta
Dag 4. Sangatta naar Kutai Nationaal Park
Dag 5. Kutai, boottocht bij de moerasbossen in de Sanggata-delta en door naar Miau Baru
Dag 6. Kookles in Miau Baru, daarna naar Merabu
Dag 7. wandelingen naar de Beloyot-grot en naar het Nyadeng-meer
Dag 8. Bergwandeling, daarna terug naar Merabu en transfer naar Merasa.
Dag 9. Merasa, boottocht Kelay-rivier, transfer naar Berau
Dag 10. Einde van de trip


Prijs : 1110 EURO per persoon

  • gebaseerd op 2 personen, inclusief ontbijt/laagseizoenprijzen/hotelbeschikbaarheid
  • de tour kan op maat worden gemaakt, aanpassingen zijn mogelijk. Meer informatie: KLIK HIER
  • Hotel of vervoer nodig voor of na de tour? KLIK HIER.
big_img
Map Picture

OPTIES

Dit programma sluit aan op tours vanuit:

Laatste updates