KLIMAAT

Seizoenen

Indonesië is een tropisch eilandenrijk met twee duidelijk seizoenen; een nat en een droog seizoen. Grofweg zien die periodes er als volgt uit: november – mei is het regenseizoen. Juni – oktober is het droge seizoen.

Het land bestaat uit ruim 17.000 eilanden verspreid over een gebied dat van west naar oost ruim 5000 kilometer meet. Het regenseizoen begint daardoor niet overal tegelijk. Daarnaast is een bui altijd mogelijk, zeker in gebieden waar veel regenwoud is, zoals op Sumatra of Sulawesi. Meestal regent het in het regenseizoen niet hele dagen en ook niet aan een stuk door. De regen is meestal ’s middags en ’s avonds. Reizen in het regenseizoen kan dus prima, maar neem wel een paraplu of een poncho mee.

 

Temperatuur

De dagtemperatuur ligt in laaglandgebieden het hele jaar door rond de 30-33 graden en ’s nachts koelt het af tot ongeveer 25 graden. Wanneer je de bergen ingaat (bijvoorbeeld Tobameer, Bromo) dan wordt het frisser, voornamelijk ’s avonds. Het is dus zaak om hiervoor een jack/vest/trui mee te nemen.

Laatste updates