Midden Java: langs tempels en oudheden / 7 dagen

In Midden Java heersten ruim 1000 jaar geleden twee belangrijke vorstendommen naast elkaar: een hindoeïstisch- en een boeddhistisch koninkrijk. Beide hebben talloze tempels nagelaten met als absolute hoogtepunten de tempels Borobudur en Prambanan. Naast deze twee Unesco-werelderfgoedbouwwerken bezoek je tijdens deze 7-daagse tour ook minder bekende, maar zeker zo interessante tempels, zoals Dieng, Gedung Songo, Sukuh en Ceto. De locaties van deze tempels, hoog in de bergen, zijn al een bezoek op zich waard.  

Dag 1: Yogyakarta – Prambanan - Borobudur
De Prambanan, de eerste tempel die je tijdens deze tour bezoekt, ligt 45 minuten rijden van Yogyakarta vandaan. Het is het grootste hindoe-tempelcomplex van Indonesië. De tempels zijn meer dan 1100 jaar oud, ouder dan bijvoorbeeld Angkor Wat in Cambodja. Drie tempels domineren het geheel, waarvan de middelste, de Shiva-tempel, 47 meter hoog is. Neem de tijd om ook de tempels te bekijken die verder weg in het park liggen, zoals de boeddhistische tempel Candi Sewu. Na je bezoek aan de Prambanan rijd je om de voet van de vulkaan Merapi naar de volgende grote tempel: Borobudur. Vlak voor je eindbestemming van vandaag bezoek je eerst nog de kleinere Mendut-tempel, waar je drie prachtige Boeddhabeelden van 3 meter hoog kunt bewonderen. Je slaapt in een prettig hotel tussen de rijstvelden, op 1 kilometer van de tempel.

Dag 2: Borobudur – Wonosobo
Sta vandaag vroeg op, om de Borobudur op het beste moment van de dag te bewonderen. Je kunt optioneel vanaf een uitzichtpunt in de bergen de zon zien opkomen. De ochtendnevel maakt het moment van zonsopgang extra mysterieus. Of kies voor het sunrise-pakket: je kunt dan vòòr de officiële openingstijd de tempel al oplopen en hier de zonsopkomst ervaren. De reguliere openingstijd is 06.00. Via de tien terrassen loop je van beneden naar boven, waarbij je elke keer een ronde kunt maken langs basreliëfs, die onder meer verhalen over het leven van Boeddha. Ook hier loop je rond op een bouwwerk van meer dan 1100 jaar oud. Vanaf het bovenste terras heb je een mooi uitzicht over de wijde omtrek. Vanaf de Borobudur reis je verder door het Javaanse binnenland, op weg naar Wonosobo, de uitvalsbasis voor een bezoek aan het Diengplateau. Je slaapt in een historisch hotel midden in het stadje.  

Dag 3: Wonosobo – Dieng – Ungaran
De oudste hindoe
ïstische tempels van Java (begin 8ste eeuw) staan op het Diengplateau, op ruim 2000 meter boven zeeniveau. Je kunt de plek het best ’s ochtends vroeg bezoeken, omdat in de loop van de ochtend binnendrijvende bewolking vaak alles in een dikke mist hult. Vanaf Wonosobo is het een klein uur rijden tot aan het plateau waar de tempels staan. Door de mist, de vulkanische activiteit en de hoogte is Dieng altijd een mysterieuse plek geweest voor de lokale bevolking: een plek om goden te aanbidden. Het vulkanisme kun je ‘live’ bewonderen in de vorm van een turquoise-kleurig kratermeer en een borrelende modderkrater, niet ver van de tempels. Vanaf het plateau rijd je terug naar Wonosobo en meteen verder op weg naar de volgende tempelbestemming: Gedung Songo. Je overnacht in Ungaran, in een sfeervol hotel in het groen. Ungaran bied je de mogelijkheid om naast Candi Songo ook andere plekken te bezoeken, zoals de oude VOC-stad Semarang, het spoorwegmuseum in Ambarawa of het Rawa Peningmeer.  

Dag 4: Ungaran, Gedung Songo
Ook bij Gedung Songo geldt: hoe eerder je er in de ochtend bent, hoe beter. Het is dan nog koel, het licht is goed voor foto’s en je hebt de tempels bijna geheel voor jezelf. Vanaf Ungaran is het ongeveer een uur rijden naar Gedung Songo. De kleine hindoeïstische tempels liggen verspreid over een redelijk steile berghelling. Je kunt een pittige wandeling van een paar kilometer maken door van tempel naar tempel te lopen. Het is ook mogelijk om dit per paard te doen. Stop tijdens de wandeling regelmatig om de schitterende panorama’s op je in te laten werken. Bij helder weer zie je van links naar rechts de vulkanen Lawu, Merbabu, Merapi, Sumbing, Sindoro en Dieng, terwijl je zelf op de flanken staat van Ungaran! In de middag is er tijd om bijvoorbeeld het Spoorwegmuseum van Ambarawa te bezoeken, een boottocht te maken op het Rawa Peningmeer, of naar de oude VOC-stad Semarang te rijden, waar je nog veel Nederlandse gebouwen aantreft. Maar je kunt natuurlijk ook relaxen bij het zwembad van het hotel.

Dag 5: Ungaran - Sukuh

De auto brengt je vandaag naar de Sukuh-tempel, gelegen op de flanken van de Lawu-vulkaan, ten zuidoosten van Surakarta. De route gaat via de steden Salatiga en Surakarta en vandaar verder de bergen in naar Sukuh. Vanwege de hoogte kan het hier ’s avonds flink afkoelen. Je verblijft vlakbij de Sukuh-tempel, in een eenvoudig hotel, vanwaar je bij helder weer prachtige uitzichten hebt over de omgeving.   

Dag 6: Sukuh: Candi Sukuh en Candi Ceto - Surakarta (Solo)
Vandaag bezoek je twee tempels op de hellingen van de Lawu-vulkaan, Candi Sukuh en Candi Ceto. Beide tempels stammen uit de 15de eeuw en wijken wat betreft bouwstijl sterk af van de oudere tempels die je eerder hebt gezien. Opmerkelijk is dat er beelden van de hindoe-god Bima staan, in plaats van Brahma, Shiva of Vishnu, en dat er veel erotische afbeeldingen zijn te vinden. Je kunt de tempels per auto bezoeken, maar het is ook mogelijk om optioneel een pittige wandeling te maken van Ceto naar Sukuh van ongeveer 3 tot 4 uur. Nadat je de tempels hebt bezocht word je teruggereden naar de stad Surakarta. Je verblijft hier in prettig hotel in het centrum van de stad.

Dag 7: Einde van de reis
In Solo eindigt deze route. Na het ontbijt kun je jouw reis vervolgen naar andere bestemmingen.
 

Dag 1: Yogyakarta – Borobodur
Dag 2: Borobodur – Wonosobo
Dag 3: Wonosobo – Dieng – Ungaran
Dag 4: Unguran
Dag 5: Unguran – Sukuh
Dag 6: Sukuh - Surakarta (Solo)
Dag 7: einde van de reis
Prijs : 395 EURO per persoon

  • gebaseerd op 2 personen, inclusief ontbijt/laagseizoenprijzen/hotelbeschikbaarheid
  • de tour kan op maat worden gemaakt, aanpassingen zijn mogelijk. Meer informatie: KLIK HIER
  • Hotel of vervoer nodig voor of na de tour? KLIK HIER.
big_img
Map Picture

OPTIES

Dit programma sluit aan op tours vanuit:

Laatste updates